В неділю, 28 серпня, в міському парку, біля пам’ятника Івану Франку відбулись урочистості з нагоди відзначення 160-ї річниці від дня народження великого мислителя, видатного українського письменника, поета, краєзнавця, вченого, перекладача, філософа, громадського і політичного діяча, доктора філософії, ба більше – патріота своєї держави – Івана Яковича Франка. В заходах взяли участь представники районної та місцевої влади, громадські організації, підприємства, установи та громадськість.

Івана Франка Надвірна

Урочистості розпочались покладанням живих квітів до підніжжя пам’ятника Каменяра. Міський голова Зіновій Андрійович та голова районної ради Іван Гурмак у своїх виступах відзначили велику роль Івана Франка у національному відродженні України, неоціненність його творчої спадщини та наукової діяльністі. Життя і творчість Івана Франка проходили у надзвичайно важких соціальних і політичних умовах. Ніякі негаразди не знищили високого прагнення Франка служити своєму народові. “Аби йти далі тим шляхом, на який пустився, – писав І.Я.Франко, – далі бути тим каменярем, що лупає скалу, хоч знає, що “ своїми руками розіб’є скалу”, “збудує твердий шлях, і цим принесе нове життя, нове добро – для нових поколінь”.

Івана Франка Надвірна

Міський голова зазначив, що Іван Франко був патріотом своєї держави, все своє життя він плекав ідею соборності України. Іван Якович підтримував ідею здобуття автономії у складі Австро-Угорської імперії, а в перспективі ставив за мету здобуття незалежності України. Іван Франко – вічний революціонер, душа якого незламно боротиметься за щастя й долю України. Він посприяв куванню українського щастя і ми, як послідовники, зобов’язані його непросте діло завершити.

Івана Франка Надвірна

Урочистості продовжились святковим концертом за участі народного хорового колективу РБК під керівництвом Яреми Павлика, народного аматорського оркестру «Аркан», народного аматорського танцювального ансамблю «Горянка». Андрій Насадюк прочитав вірш Івана Франка «У долині село лежить». Франкові слова ожили в піснях, у виконанні заслуженого працівника культури Ганни Макось, заслуженої артистки України Ольги Молодій, народного аматорського колективу Делятинського Народного дому «Черлені пацьорки» під керівництвом Володимира Черленюка та соліста районного будинку культури Віктора Чудновського. На завершення урочистостей глядачів вразила поезія «Якби ти знав, як много важить слово…», прочитана Галиною Чуревич.

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Івана Франка Надвірна

Додати коментар