Сьогодні, 8 травня, в м.Надвірна відбулись заходи із вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939—1945 років в Україні та відзначення 74-ї річниці перемоги над нацизмом. Наша держава вже п’ятий рік поспіль відзначає 8 і 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення, вшановуючи пам’ять всіх жертв найжорстокішої в історії людства Другої світової війни.

В ці травневі дні ми вшановуємо не тільки величний подвиг українського народу перемоги над нацизмом, а й згадуємо всіх невинно убієнних, які віддали своє життя за звільнення рідної землі від різного роду окупантів.

Панахида за жертвами війни відбулись на території Старого кладовища за участі представників районної та міської влади, духовенства, учасників російсько-української війни, учасників Другої світової війни, воїнів-інтернаціоналістів, вихованців Прикарпатського військово-спортивного ліцею, громадських організацій, колективів підприємств, установ, організацій, громадськості. Заходи розпочались зі спільного виконання Державного Гімну України. Міський голова Зіновій Андрійович, голова Надвірнянської РДА Олександр Кеніз, голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак, заступник міського голови Василь Василенко, курсанти військового-спортивного ліцею та представники громадських організацій поклали корзини з квітами до символічної могили «Борцям за волю України», Обеліску Слави, могили Невідомого солдата, братської могили всіх жертв радянського тоталітарного режиму та стели Героїв Небесної Сотні.

Декан Надвірнянського деканату УГКЦ отець Андрій Бакота, протоієрей Любомир Траско Надвірнянського деканату УПЦ та отець Андрій Василів Надвірнянського деканату УГКЦ біля братської могили полеглих під час Другої світової війни воїнів відправили панахиду за жертвами війни та воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки Другої світової війни. Пам’ять всіх жертв Другої світової та російсько-української війн, а також Героїв України, які поклали життя за свободу і незалежність нашої держави всі присутні вшанували хвилиною мовчання.

Страшна війна 1939-1945 рр. забрала і скалічила десятки мільйонів життів, принесла наймасштабнішу розруху і горе нашій державі, в тому числі нашому місту і району. Нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших в світі, який не оминув і Надвірнянщину. Німцями було знищено близько 6300 надвірнянців та понад 9 тис. мешканців нашого району. Багато українського мирного населення розстріляно в урочищі «Буковинка», точна кількість яких невідома по сьогодні. Страшні та жахливі злочини вчинялися у Станіславській тюрмі, де знищено та розстріляно тисячі в’язнів. Багато вихідців з нашого району замордовано та вбито в підвалах катівні НКВД і Гестапо, де тепер створено Музей історії Надвірнянщини, та в Надвірнянській тюрмі, яка знаходилася на місці теперішньої Надвірнянської ЗОШ №2.

Не менш страшні наслідки мали і злочини проти людяності комуністичного режиму, серед яких Катинський розстріл, Бабин Яр, Дем’янів лаз, Голокост, масові депортації та виселення українців та інших народів, зокрема і кримських татар, та незліченна кількість замучених, розстріляних, спалених живцем тюрмах і у катівнях НКВД.

Додати коментар